שוק המניות הוא המבחן האולטימטיבי של חברה. הוא מודד את הערך של מניית החברה ואת הפוטנציאל שלה לצמוח. שוק המניות הוא גם אחת הסביבות המאתגרות ביותר עבור חברה מכיוון שהיא דורשת תכנון ואסטרטגיה לטווח ארוך וכן ניטור והתאמות מתמידים. עם זאת, אתגרים אלו מביאים לעתים קרובות להזדמנויות לחברות בעלות יסודות חזקים לשגשג, בעוד אלו שמתקשות יראו את המניה שלהן צונחת. ההיסטוריה של שוק המניות ראתה פריחות ופריצות רבות במהלך מאות השנים, אך מעטים היו ממש כמו השווקים הפכפכים של היום. מבט על ההיסטוריה של המניות מראה כמה דברים השתנו וכיצד הם עשויים להשתנות שוב בעתיד. המשך לקרוא כדי ללמוד עוד על אחד המוסדות הפיננסיים הוותיקים בהיסטוריה האנושית - גם כן
1619: חברת הודו המזרחית ההולנדית
חברת הודו המזרחית ההולנדית הייתה החברה הראשונה שהנפיקה מניות, והייתה לה השפעה על הכלכלה העולמית שמורגשת עד היום. החברה הושכרה במקור בשנת 1602 כדי לסחור עם איי הודו המזרחית, במיוחד הארכיפלג האינדונזי, והיא מחזיקה בייחוד של חברת המניות הראשונה בהיסטוריה. חברת הודו המזרחית ההולנדית בולטת גם משום שהיא הנפיקה את מה שנחשב בדרך כלל לאג"ח הקונצרניות הראשונות אי פעם. הרעיון מאחורי האג"ח היה שהן ייסחרו בשוק הפתוח, והמשקיעים שרכשו את האג"ח ישולמו מתוך רווחי חברת הודו המזרחית ההולנדית. כל זה גרם לכך שהחברה לא רק הצליחה לגייס הון על ידי מכירת מניות אלא גם שלבעלי המניות יהיה אינטרס לראות את החברה מצליחה.
1790: הנפקה ראשונית מוקלטת ראשונה (IPO)
ההנפקה הראשונה שרשומה הייתה זו של בנק ניו יורק בשנת 1790, אשר נרשמה בבורסת ניו יורק (NYSE). לאחר מכן הגיעו כמה הנפקות נוספות שתרמו לצמיחת ה-NYSE. עם זאת, ההנפקה הראשונה שנרשמה לא התקיימה בחלל ריק אלא הייתה חלק מפריחה רחבה יותר בשוק המניות. במהלך העשורים הראשונים של שנות ה-1800, שוק המניות המריא. תחילת המאה ה-18 הייתה גם תקופה שבה הבנקים התקשו יותר ויותר להחזיר את הכסף שלוו. המשמעות היא שהייתה חוסר יציבות רבה בשוק והבנקים נקטו בצעדים קיצוניים כדי להימנע מלהיות שבירה. הזינוק בשוק המניות גרם לכך שבנקאים יכלו להשתמש במניות שלהם כבטחונות כדי לקחת הלוואות ולפתור זמנית את בעיות הנזילות שלהם. זה תרם בסופו של דבר לצמיחת שוק המניות, שכן יותר ויותר אנשים לוו כסף כדי להשקיע במניות. בין 1790 ל-1802, כמות הכסף שהושקעה בבורסה גדלה מכ-2 מיליון דולר ל-25 מיליון דולר.
1817: הפאניקה של 1819
הפאניקה של 1819 הייתה אחת מהנפילות הבורסה המוקדמות ביותר, והיא נגרמה משילוב של גורמים. הראשון היה העובדה שבנקים רבים החלו להלוות כסף לאנשים פרטיים כדי להשקיע במניות. זה עזר להעלות את שוק המניות ולהפוך את המניות ליותר ערך, אבל זה גם גרם לכך שלבנקים היה הרבה כסף בסיכון. הגורם השני היה שינוי בנוף הפוליטי. הנשיא ג'יימס מדיסון נבחר מחדש ב-1816, והוא פעל על הבטחה לצמצם את הוצאות הממשלה. משמעות הדבר היא שהבנקים לא יוכלו עוד להסתמך על סיוע פדרלי אם יתקלו בבעיה, מה שבמקרים רבים הם עשו כתוצאה ממספר ההלוואות הגבוה. שני גורמים אלו הובילו למפולת שוק המניות שהורגשה ברחבי הארץ, וייקח יותר מעשור עד שהשוק יתאושש במלואו. הפאניקה של 1819 הייתה משמעותית לא רק משום שהיא סימנה את תחילתה של תקופה המכונה לעתים קרובות "המערב הפרוע" של שוק המניות, אלא גם משום שהיא שימשה השראה למאמר המחקר הכלכלי הראשון אי פעם.
1864: Wells Fargo & Company
ניתן לאתר את מקורותיה של וולס פארגו אנד קומפני לשנת 1864, כאשר שני גברים בשם הנרי וולס וויליאם פארגו יצרו חברת כרכרות. הצמד זכה למוניטין טוב על עבודתם כסוכני אקספרס וכמפעילי דילים. ב-1866 פתחה החברה את הבנק הראשון ממערב למיסיסיפי, ותוך עשור היא גדלה במהירות. החברה הייתה אחראית במידה רבה לחיבור קליפורניה לשאר המדינה, אך היא גם נהנתה מהשגשוג הכלכלי של אותה תקופה. הבהלה לזהב של קליפורניה, שהחלה ב-1848, הובילה לזרם עצום של אנשים שעברו למדינה, ו-Wells Fargo & Company היו שם כדי להעביר אותם. המשמעות הייתה שלחברה היו המון הזדמנויות לצמוח, והיא ניצלה את המצב במלואו.
1915: משחק הבורסה האוטומטי הראשון
המשחק האוטומטי הראשון בבורסה נוצר בשנת 1915, והוא היה ידוע בשם Model T Investment Trust and Stock Market Game. המשחק נוצר על ידי נשיא חברת פורד, והוא נועד להמחיש את הפוטנציאל של מכוניות ושוק המניות. המשחק שוחק על לוח שתוכנן להיראות כמו הבורסה של ניו יורק, והוא כלל מכוניות מיניאטוריות וגם מניות מיניאטוריות. המשחק נועד להמחיש שפורד הייתה השקעה ראויה, והוא גם הוכיח שמשחק עם מכוניות מיניאטוריות בילדות יכול להיות שימושי למדי בכל הנוגע להרוויח כסף מאוחר יותר בחיים. המשחק זכה להצלחה גדולה והוא שוחק על ידי אלפי ילדים ומבוגרים כאחד. הוא מכונה לעתים קרובות כדגם הראשון של משחק הבורסה, ומאז הוא שימש ככלי למידה בכיתות רבות ברחבי העולם.
1979: מסחר אלקטרוני עולה לאוויר
מערכת המסחר האלקטרונית הראשונה אי פעם עלתה לאוויר בשנת 1979, ואחריה שנה לאחר מכן המסחר האוטומטי הראשון אי פעם מערכת. שתי המערכות התגלו כפופולריות ביותר, והן הפכו במהירות לכלי חיוני עבור כל סוחר רציני. עם היכולת לסחור במהירות, אוטומטית ותוך התערבות אנושית מוגבלת, מערכות אלו העניקו לסוחרים יתרון על פני המתחרים המורגש עד היום. בין המערכות הראשונות שפותחו הייתה DAS (מערכת גישה ישירה), והיא שינתה את המסחר בכך שאפשרה ללקוחות לסחור ישירות מול NYSE באמצעות מחשבים. בעשרות השנים שחלפו מאז, המסחר הפך למהיר ואוטומטי אף יותר, וכיום סוחרים רבים משתמשים בבינה מלאכותית כדי לקבל את החלטות המסחר שלהם.
1996: בועת הדוט קום מתפוצצת
בועת הדוט קום התפוצצה בסוף שנות ה-90, אך ניתן לאתר את הסיבות לבועה לתחילת שנות ה-90. במהלך הזמן הזה, חברות אינטרנט צצו כמו עשבים שוטים, והמשקיעים היו להוטים לזרוק את כספם לכל עסק שבסוף שמו יש לו ".com". זה הוביל בסופו של דבר לבועה שהתפוצצה והותירה משקיעים רבים הרוסים כלכלית. עם זאת, בעוד אנשים רבים הפסידו כסף בתקופה זו, אחרים הצליחו להרוויח. בועת האינטרנט הייתה תקופה שבה מחירי המניות של חברות האינטרנט צמחו באופן אקספוננציאלי. חברות רבות ללא רווחים ונכסים מינימליים ראו את מחירי המניות שלהן עלו פי 10-1,000. זה הוביל להרוויח הרבה כסף מהבועה. בסופו של דבר, הבועה התפוצצה, ומשקיעים רבים הפסידו נתח גדול מכספם. זה נבע בחלקו ממחירי המניות המנופחים, אבל גם בגלל שלרבות מהחברות הללו כמעט ולא היו הכנסות.
2001-2009: מערכת בנקאות הצללים והונאת הבריכה האפלה
מערכת בנקאות הצללים צמחה מתוך דה-רגולציה שיושמה בעקבות קריסת בועת הדוט קום. במהלך שנות ה-2000 המוקדמות, בנקי השקעות רבים נתפסו כשהם עוסקים בפרקטיקות מפוקפקות, כולל הונאה ומניפולציה של שוק המניות. המערכת פועלת בדומה למערכות בנקאיות מסורתיות, אך ללא רגולציות. זה הוביל למצב שבו בנקים יכלו להלוות כסף תוך הימנעות רבות מהתקנות שאחרת היו מחויבים לפעול לפיהן. בגלל זה, לבנקים היה הרבה יותר קל להלוות כסף, מה שהוביל לעלייה מהירה בהיקף החוב בארצות הברית. זה תרם לבועת הדיור, שהתפוצצה ב-2007, וגרמה לירידה משמעותית בערכן של מניות רבות.
2009 עד היום: הרפורמה של דוד-פרנק ועוד מסחר אלקטרוני
מאז המיתון הגדול, חלו שינויים משמעותיים באופן הרגולציה של שוק המניות. בשנת 2010, הקונגרס העביר את חוק הרפורמה והגנת הצרכן של דוד-פרנק בוול סטריט, שמטרתו למנוע מיתון כלכלי נוסף בסדר גודל כזה. המעשה נועד להשיג זאת על ידי הפחתת הסיכון לקריסות בנקים עתידיות, הגברת הרגולציה על מוסדות פיננסיים והגברת הפיקוח על שוק המניות. אחד השינויים הגדולים שהביא המעשה.